cafenea de arhitectura si design

Locuința ideală – cum alegem corect terenul pentru casă

DSC04254

Un teren de peste 600mp, aparent ok, dar traversat de un fir de înaltă tensiune, lucru ce a creat probleme atât ca timp de autorizare, cât și din punct de vedere financiar.

Așa cum am scris în primul articol din seria „Locuința ideală”, vom face o incursiune în tot ce implică achiziția unui teren și construirea unei case. Separat, vor fi și alte articole dedicate celor care preferă un apartament, sau o casă deja construită.

Dacă nu avem deja un teren, dar plănuim să achiziționăm unul în viitor, pentru construcția unei case, există câteva aspecte de care ar fi bine să ținem cont, atunci când încercăm să luăm decizia finală.

  • Existența utilităților edilitare la teren. De multe ori ne încântă peisajul sau locația terenului atât de mult încât am putea fi dispuși să trecem cu vederea problema racordării la utilități. Situația însă nu este deloc de neglijat, deoarece implică unele costuri substanțiale. Chiar și când avem toate utilitățile în dreptul terenului, ne putem aștepta la costuri de racordare de câteva mii de euro. Daca vorbim însă de distanțe mai mari, deja costurile se dublează sau chiar triplează. Există desigur varianta unei locuințe auto-sustenabile, pe care ar trebui să o luăm în considerare la modul cel mai serios, având în vedere că viitorul ”stă” în energiile regenerabile. În acest caz, nu avem nevoie de utilități, dar avem nevoie de un buget de aproximativ 20000 de euro (calculat la o casa de aprox. 150mp construiți) și de o proiectare atentă, care să ia în calcul atât spațiul necesar pentru instalații, cât și orientarea construcției, ș.a.m.d.
  • Cât de ”construibilă” este parcela. În primul rând trebuie să fim conștienți că o parcelă mai mică de 150mp și/sau cu lățime mai mică de 8m la stradă, nu este construibilă decât în mod excepțional cu aprobarea unui PUD (Proiect Urbanistic de Detaliu) care implică foarte mult timp si bani în plus, fără a avea garanția că va fi aprobat în consiliul local. Prin urmare, ar trebui să excludem din start aceste tipuri de terenuri. Dacă dimensiunile terenului sunt în regulă, următorul pas este să verificăm cât de ușor se poate construi pe ea, conform legii. Pentru a rezolva această temă, avem nevoie de un Certificat de Urbanism (de informare, sau de preferat chiar de construire locuință, pentru terenul respectiv) în care se va specifica mai clar regimul de construire din zonă – de exemplu ce fel de retrageri față de limitele terenului trebuie să aibă construcția, ce înălțime maximă este permisă, etc. Un alt aspect important ar fi dacă terenul este intravilan arabil sau intravilan curti-construcții. În situația în care este arabil, acesta va trebui scos din circuitul agricol (se va cere în Certificatul de Urbanism). Nu în ultimul rând, este important să verificăm dacă trec fire de medie/înaltă tensiune peste teren, magistrală de gaze, vestigii arheologice sau orice altceva, deoarece, în funcție de importanță, este posibil să ni se interzică total construirea, sau să ne fie impuse măsuri suplimentare ce ar costa extra și ar însemna și timpi suplimentari pentru obținerea autorizației de construire.
  • Alte caracteristici ale terenului. Aici putem include câteva lucruri mai importante, cum ar fi: lățimea terenului – chiar dacă se încadrează în limitele minime legale, un lot mai îngust obligă în general la o construcție lungă și îngustă, cu perete de tip calcan pe una din laterale, o soluție de care nu toată lumea este la fel de încântată; topografia terenului – terenurile în pantă sunt mult mai spectaculoase, dar trebuie sa fim conștienți că vor genera întotdeauna construcții mai scumpe, din cauza fundației care va cuprinde mai mult beton și armătură, sau chiar un eventual subsol/demisol; vecinii – dacă am pus ochii pe un lot mai îngust, și avem construcții învecinate cu calcan (perete la limita comună de proprietate) este foarte probabil ca primăria să ne oblige să alipim noua construcție la acesta; orientarea punctelor cardinale în raport cu vecinii – dacă avem construcții învecinate mai înalte și un lot relativ îngust, este posibil ca aceștia să ne umbrească (se realizeaza studiu de însorire pentru a evalua impactul).

Pe lângă tot ce am scris mai sus, ideal este să analizăm bine situația atunci când dorim să achiziționăm un teren, sau chiar să apelăm la consultarea unui specialist în domeniu, pentru a evita neplăcerile cauzate de costuri suplimentare și/sau timp extra alocat întregului parcurs de autorizare și construire a casei.

 

Arh. Alexandra-Ioana Frunză

S.C. COFRAN DESIGN S.R.L.

One response

  1. Asa cum a specificat un cititor de-al nostru, un alt punct important despre care nu am apucat sa scriu in articol este sa avem un cadastru corect. Ni s-a intamplat de mai multe ori sa avem clienti cu terenuri ok, dar desenate incorect in acte. Tineti cont ca un arhitect va proiecta intotdeauna in baza unei documentatii cadastrale, astfel ca daca aceasta nu este intocmita corect, este posibil ca si proiectul, la randul lui sa aiba mai apoi de suferit!

    7 mai 2020 la 16:18

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s