cafenea de arhitectura si design

Locuința ideală – între vis și realitate

case curcubeu
Proiecte recente, ce aparțin echipei Cofran Design

Izolarea impusă și necesară în care suntem cu toții de mai bine de o lună de zile, a determinat majoritatea persoanelor să își pună diverse întrebări despre ce va urma, cum va fi conturat viitorul nostru, vom mai reveni la „normalul” de dinainte de Covid19 sau o vom lua pe căi diferite, precum și multe altele.

Toate aceste întrebări ne macină și pe noi, căci nu suntem în măsură să răspundem la ele sau să facem prea multe previziuni. Ce știm însă și continuăm să observăm în fiecare zi, cercetând mediul online și discutând cu prietenii și cunostințele noastre, este că trăim momente unice, în care mulți realizează cât de important este defapt spațiul în care locuim. Dintr-odata, acesta nu mai este un loc unde venim obosiți după serviciu și intrăm pe „pilot automat” pentru a rezolva diverse treburi casnice sau pentru a ne relaxa în canapea/pat cu telecomanda/tableta/telefonul în mană. Acum mai mult ca oricând, descoperim cât de important este locul în care trăim, mai ales în contextul în care trebuie să și lucrăm de acasă, dar și în contextul în care, în weekend, nu putem face mereu escapade în alte locuri.

Cum va arăta așadar locuința ideală? Nu va putea exista niciodată un singur răspuns la această întrebare, deoarece suntem diferiți, ceea ce presupune și spații de locuit diferite, adaptate la personalitatea și obiceiurile fiecăruia. Ținând cont de evenimentele actuale și de „trend”- ul general, vă pot spune că locuința ideală ar trebui sa aibă întotdeauna un spațiu dedicat naturii (indiferent că este o curte mare, una mai mică, sau chiar un balcon\terasă deschis\ă) și un spațiu dedicat lucrului de acasă, tendință ce va lua cu siguranță amploare în urmatoarele decenii.

Auto-sustenabilitatea este un alt aspect ce nu va mai fi trecut cu vederea atât de ușor. Din dorința de a nu mai depinde atât de mult de factori externi, vom fi cu siguranță mai atenți la soluțiile ce ne pot oferi independență energetică (panouri solare, panouri fotovoltaice, eoliene, pompe de căldură, etc.), la tipul de izolare termică, învelitoare, etc. precum și la posibilitatea de a avea gradină sau chiar animale domestice (pentru cine va locui „la curte”). Nu ne vom putea întoarce, desigur, în urmă cu un secol, astfel că locuirea „la țară” va trebui să se adapteze vremurilor în care trăim, permițând tehnologiei să contribuie la confortul pe care ni-l dorim cu toții…

Deși în aceste momente dificile pe care le traversăm cu toții, locuirea într-un apartament este un dezavantaj, privind cu încredere către viitor, putem să creem spații confortabile și plăcute oriunde am fi, spații în care să ne simțim bine atît cu noi înșine, cât și alături de cei dragi. Vă invităm să faceți un exercițiu de imaginație și să vizualizați ce ar însemna pentru fiecare dintre voi, locuința visurilor voastre!

Ne dorim, prin urmare, să contribuim la îmbunătățirea percepției majorității asupra spațiului de locuit, publicând o serie de articole informative și educative, despre cum ar trebui să arate acesta. Stați pe aproape, așadar, căci în mediul virtual putem să realizăm multe, împreună!

Arh. Alexandra-Ioana Frunză

S.C. COFRAN DESIGN S.R.L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s