cafenea de arhitectura si design

Lemnul in amenajarea interioara

Lemnul a fost dintotdeauna un material folosit des, atat in constructii cat si in amenajarile interioare, datorita calitatilor pe care le are, prin comparatie cu alte materiale. In prezent, acest material a revenit in forta, prim prisma indreptarii catre natura. Lemnul este prin definitie un material regenerabil si natural, ocupand astfel un loc important in domeniu. In Occident deja este  folosit in mod uzual, iar la noi in tara incepe sa castige teren, in defavoarea materialelor reci si obtinute prin diverse procedee chimice.

In amenajarile interioare, lemnul reprezinta calitate si confort, fiind o provocare si pentru arhitecti si designeri. Acest material provoaca imaginatia, iar rezultatele sunt intotdeauna satisfacatoare. In exemplul ales de noi, o locuinta din zona muntilor Pirinei, avem de-a face cu o amenajare unde lemnul este elementul decorativ principal. Folosit atat la pardoseala cat si in cazul tavanului, acesta ofera un aspect general aparte, elegant, insa fara a fi sobru.

Daca dorim sa ne amenajam locuinta sau casa de vacanta intr-un stil asemanator, putem tine cont de cateva principii generale, in ce priveste folosirea acestui material:

– lemnul are un impact vizual puternic si poate fi combinat cu alte materiale naturale, cum ar fi piatra naturala. Avand caracteristici decorative puternice, daca domina imaginea vizuala, trebuie sa evitam apartitia altor materiale care ar putea sa incarce atmosfera, cum ar fi culori prea multe sau tapet in culori tari, etc.

– cele mai sigure combinatii coloristice sunt lemn-rosu sau lemn-verde fistic, verde olive.

– pentru a evita transformarea unui interior intr-un interior sobru, este bine sa evitam asocierea lemnului cu diverse culori inchise. Urmand exemplul din imagini, este ideal sa combinam lemnul cu nuante de alb, bej, sau culori pastelate.

– accentele pot fi date cu ajutorul accesoriilor textile si al diverselor decoratiuni, sau un singur perete, pentru a nu incarca prea mult imaginea. In rest, este de preferat ca peretii sa ramana albi sau o nuanta foarte deschisa.

– in general este bine sa mergem pe lemn masiv, pentru efectul vizual placut. Tamplaria din lemn este un bonus la acest tip de amenajari.

*imaginile sunt preluate din numere ale reviste „Interiores

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s