cafenea de arhitectura si design

Rolul instalatiilor in proiectarea si construirea unei locuinte

Imaginile reprezinta case proiectate de echipa noastra

Cand luam hotararea construirii unei locuinte, pe langa aspectul si utilitatea spatiilor, de care ne vom bucura o perioada lunga de timp, trebuie tinut cont si de costurile de intretinere pe care ni le va genera constructia finalizata.

Vorbind de costuri, trebuie avute in vedere foarte multe aspecte, pe care le vom dezvolta pe parcursul mai multor articole. Pentru inceput, vom vorbi despre suprafata vitrata.

Majoritatea dintre noi am dori sa avem o casa care să dispuna de cat mai multe geamuri, o casa in care dimineata, inainte sa ne dam jos din pat, sa ne bucuram de rasaritul de soare, iar seara de apus. Desi admirarea peisajului reprezinta un punct forte in confortul casei noastre, atunci cand ii cerem arhitectului sa ne materializeze diverse solutii cu privire la suprafaţa vitrata a viitoarei case , este necesar să tinem seama si de locatia unde se va construi casa (zona muntoasa, zona de deal, campie, litoral).

De ce trebuie să fim moderati in ceea ce priveste marimea ferestrelor la o casa?

Suprafetele vitrate sunt zonele cele mai sensibile din anvelopa unei cladiri. Daca in cazul unui perete, pentru a reduce pierderea de caldura se utilizeaza diverse solutii si sisteme de izolare, în cazul ferestrei nu se pot realiza prea multe. De aceea o suprafata vitrata mare este o suprafaţa prin care se pierde o cantitate de caldura mai mare.

O alta problema care apare deseori este “modelul” .De multe ori admiram case din alte zone climatice, mai calde, cu vitraje mai mari. Totusi, o casa situata intr-o zona mediteraneana, are nevoie de o cantitate de caldura mai redusa fata de una situata intr-o zona temperata. De aceea casele din acele zone dispun de suprafete vitrate ample.

Ce am inteles pană acum despre suprafata vitrata?

  • suprafata mare necesita un aport de energie pentru incalzire;
  • suprafata vitrata depinde de zona climatica in care se află casa;
  • suprafata vitrata aduce implicatii majore in sistemul de incalzire;

Suprafetele vitrate mari (mai mari decât cele normale) reduc dimensiunile parapetilor (parapet= inaltimea zidului aflat sub fereastra). Valorile reduse ale acestor parapeti impun montarea elementelor de incalzire in zonele adiacente ferestrelor sau schimbarea solutiilor de la cea clasica cu radiatoare la solutii mai complexe, care ridica atat costul initial, dar si pe cel de intretinere, asa cum am mentionat mai sus.

De asemenea, pe suprafetele vitrate mari, poate aparea efectul de curgere a geamurilor.

Acest femomen se anuleaza prin montarea elementelor de incalzire sub ferestre, adica radiatoarele clasice care functioneaza pe principiul convectiei naturale( aerul rece din partea inferioara radiatorului, este incalzit, trece şi spala suprafata vitrata, incalzind astfel sticla si evitand astfel curgerea geamurilor, pentru ca mai apoi sa coboare prin racire, ciclul repetandu-se). Totodata, în locul lor (al radiatoarelor) se pot monta convectoare de pardoseala in cazul în care parapetul are o valoare sub 60cm. Detalierea funcţionarii o vom face intr-un articol viitor.

*articol realizat in colaborare cu Mircea Popescu, ingner de instalatii, S.C. M&M Instal Pro Design S.R.L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s